jata Agensi di bawah
Kerajaan Negeri Selangor

email facebook twitter youtube rss

Jenis Font: Arial | PT Sans | Century
A A A A
A- A A+

Komputer Punca Mata Jadi Kering

Dalam satu kajian ke atas pengguna kanta lekap mengesahkan penggunaan komputer sama ada untuk bekerja, belajar atau bermain, menjadi faktor utama terhadap fenomena mata menjadi kering.

Sindrom mata menjadi kering sering berlaku di kalangan pengguna kanta lekap kerana material pada kanta lekap itu menyerap protein dan komponen air mata yang lain. Ini menyebabkan terjadinya tompokan kering pada kanta lekap.
Advanced Medical Optics (AMO), pembuat produk titisan mata jenama Blink™ Contacts Eye Drops menjalankan kajian untuk mencari tiga lokasi dan faktor utama yang menyebabkan mata menjadi kering.

Dalam kajian itu kira-kira 100 pengguna kanta lekap yang berusia antara 15 hingga 55 tahun menyertai soal selidik yang diadakan bermula September 2007. Hasilnya, sekitar 68.8 peratus responden menyenaraikan penggunaan komputer sebagai faktor paling kerap yang menyebabkan mereka berasa mata menjadi kering.

Kajian dilakukan di Universiti Ohio State pula mendapati kekerapan mata berkelip menurun daripada purata 15 kelipan seminit ketika mata dalam keadaan tenang kepada 7.5 kelipan seminit meskipun hanya menjeling ke arah komputer pada paras 5 peratus daripada tempoh waktu kerja. Jumlah ini semakin menurun kepada hanya empat kelipan seminit apabila menjeling ke arah skrin sehingga ke paras 50 peratus.

Oleh kerana mata mengelip adalah cara semula jadi mata untuk merembeskan air mata dan menyegarkan kembali mata yang mengalami kekeringan, merenung tepat tanpa berkelip meskipun untuk tempoh singkat, boleh menyebabkan mata menjadi kering dengan lebih cepat. Ini kerana lapisan nipis air pada mata akan terserap lebih pantas.

Dalam kajian itu 14 peratus responden menyenaraikan berada di dalam kelab dan pub sebagai keadaan yang sering menyebabkan mata menjadi amat kering. Majoriti responden ini adalah mereka yang berada dalam lingkungan usia 18 hingga 29 tahun.

Maklum balas mereka ini sepadan dengan penyelidikan sebelum ini yang mengenal pasti asap termasuk asap daripada rokok menjadi satu faktor menyumbang kepada keadaan mata menjadi kering.

Selain itu, mereka yang sering menggunakan kapal terbang turut menyenaraikan kabin pesawat sebagai persekitaran yang menjadi punca utama mata kering (7.5 peratus).

Keputusan itu tidak mengejutkan kerana meskipun wujud banyak faktor persekitaran dalam pesawat yang menyumbang gejala mata tidak selesa (terutama kepada pengguna kanta lekap), penyelidikan terkini menunjukkan bahawa tahap kelembapan yang rendah dalam kabin berkemungkinan menjadi faktor utama mata menjadi tidak selesa.

Paras kelembapan kira-kira 50 peratus adalah tahap optimum untuk keselesaan mata dan secara perbandingan, kelembapan di Gurun Sahara dan Arab adalah sekadar 20 hingga 25 peratus.

Tahap kelembapan dalam kabin kapal terbang bagi perjalanan jarak jauh serta penerbangan di altitud tinggi, sering menjadi begitu rendah dan ada kalanya hanya mencatatkan paras kelembapan satu peratus. Ini menyebabkan mata menjadi kering, terutama di kalangan pengguna kanta lekap.

Responden turut menyenaraikan panggung wayang (5.4 peratus) dan kompleks beli belah (2.2 peratus) sebagai antara persekitaran yang menjadi punca mata menjadi kering.

Pengguna kanta lekap yang mengalami keadaan mata menjadi kering seharusnya memilih menitiskan titisan mata yang diformulakan untuk setiap keperluan penggunaan mereka, berbanding titisan mata biasa yang sebenarnya meningkatkan lagi tahap kekeringan mata. Antaranya, AMO blink™ yang mengandungi sodium hyaluronate iaitu bahan yang mencetuskan keadaan secara semula jadi pada lapisan mata untuk membantu melembap dan melincirkan mata kering pengguna kanta lekap.

Tahukan Anda ?

Jika anda menaikkan kerusi di meja komputer supaya kedudukan anda lebih tinggi dan merenung ke bawah untuk melihat skrin komputer, anda mampu mengurangkan tahap pengeringan air mata kerana ia mengurangkan paras pendedahan kepada komputer. Langkah mudah untuk menjadikan mata anda berasa lebih selesa.

Cetak Emel